Voetreflexologie

De gedachten achter de methode van voetreflexologie is, dat "ziek zijn" het signaal is van een disbalans tussen lichaam en geest. Het doel van de reflexologie is om de balans weer te herstellen. Door de behandeling, kunnen de blokkades die zich in het lichaam hebben gevormd worden opgeheven. Alle organen en weefsels in het lichaam hebben een reflexpunt onder of op de voet.

Wanneer er blokkades worden opgelost, is het lichaam in staat zichzelf te genezen. Een voetreflexoloog gaat er vanuit dat de mens als "geheel" wordt behandeld en niet alleen de klacht die zich voordoet..

Voetreflexologie is een veilige alternatieve methode die de genezing van het lichaam en de geest bevordert>
Tevens is het een waardevolle aanvulling van de reguliere geneeswijze, wordt ook steeds vaker regulier gebruikt ter ondersteuning van de klachten, o.a. bij vrouwen met borstkanker.


Praktijk 2013


Kerstmis

Geschiedenis Reflexologie

Reflexzonetherapie bestaat in feite al eeuwenlang. Al ongeveer 5000 jaar geleden was in India en China een behandeling door middel van drukpunten bekend. Ook in het oude Egypte werkte men al op een of andere manier met deze vorm van therapie.

De geschiedenis van de moderne reflexologie begint bij Dr. William H. Fitzgerald (1872-1942) in de Verenigde Staten. Deze keel-, neus- en oorarts is de grondlegger van de zonetherapie, waarbij hij het menselijke lichaam in 10 zones indeelt. Hij ontdekte dat directe druk op bepaalde delen in het lichaam een verdovende werking kan hebben op andere delen in dezelfde zone ( 1917 )

Joe.S. Riley werkte deze theorieën verder uit en hij verdeelde het lichaam in 4 horizontale zones.

Eunice Ingham was uiteindelijk degene die alle punten in kaart bracht. Zij is ook degene die de therapie zijn naam gaf.

De verticale lichaamszones doorsnijden in hun loop van boven naar beneden alle organen en delen ook de voet, van tenen tot hiel, in tien lichaamszones. De twee voeten worden als éénheid beschouwd en niet als twee van elkaar gescheiden individuele voeten.

De reflexzone van een orgaan bevindt zich in het algemeen in dezelfde lichaamszone aan de voet, daar waar in het lichaam het orgaan ligt. De lever bijvoorbeeld ligt alleen op de rechtervoet, de milt alleen op de linkervoet. De verschillende organen, zenuwen en klieren zijn verbonden met de reflexgebieden.

Bewustwording

Reflexzonetherapie kan ook helpen je meer bewust te worden van de relatie tussen lichaam en geest. In onze maatschappij wordt heel veel bepaald door de factor tijd. Daardoor hebben we afgeleerd te luisteren naar ons lichaam. We negeren klachten omdat die meestal niet in ons drukke tijdschema passen. Diverse signalen zoals nekpijn of hoofdpijn worden genegeerd en de spanning wordt in het lichaam opgeslagen.

"Wat voel ik in mijn lijf?" heeft plaats gemaakt voor "Wat is sociaal wenselijk dat ik voel?" of "Ik heb geen tijd om dit te voelen".

We komen hierdoor steeds verder van ons lichaam af te staan met alle gevolgen van dien. We hebben allerlei klachten maar vragen ons niet af waar die vandaan komen.

Reflexzonetherapie kan je helpen meer bewust te worden van wat er in jouw lichaam omgaat en wat spanning met je doet. Vaak is dat alleen al een stap in de goede richting.

Want wie ontspannen is, staat meer open voor zelfreflectie en kan daardoor eventuele vastgeroeste verkeerde gewoontes en belemmerende gedachten los laten, waardoor je weer meer in evenwicht komt.De behandeling: hoe vaak en hoeveel?

De voetreflexologie bestaat uit een behandeling van ongeveer een uur. De eerste behandeling duurt ongeveer anderhalf uur. Deze is inclusief een anamnese over de algehele gezondheidssituatie.

Tijdens de eerste behandeling wordt er een overzicht gemaakt van de eventuele klachten. Hierdoor wordt er een eerste indruk verkregen en op grond daarvan komt er een totaalbeeld van de blokkades die op de voeten te vinden zijn. Deze staan vaak in relatie tot de klachten en zo kunnen we zien waar de balans verstoord is.

De meeste mensen ervaren de behandeling als ontspannend, al hoewel sommige reflexpunten zeer gevoelig kunnen zijn.Deze gevoeligheid is gelukkig van korte duur.

Let wel : er wordt geen medische diagnose gesteld. Indien dit nodig is, wordt je doorverwezen naar je huisarts.

Het aantal behandelingen dat nodig is, hangt af van de klachten.
Vaak geldt : hoe ouder de klacht, hoe langer het zal duren voor er resultaat wordt geboekt.
Voetreflexologie is het meest effectief wanneer de behandelingen in het begin met regelmaat gegeven worden met niet al te lange tussenpozen. Hoe lang deze tussenpozen moeten zijn hangt af van de klacht.

Voorbeelden van klachten die behandeld kunnen worden:

 • Bestrijding van vermoeidheid en spanningen.

 • Klachten m.b.t. ademhalingswegen, spijsverteringskanaal, urinewegen, geslachtsorganen, zenuwstelsel, spieren, gewrichten en wervelkolom.

 • Verstoorde hormoonhuishouding zoals: overgangsklachten, menstruatieproblemen, etc.

 • Emotionele klachten; stress, slapeloosheid, burn-out, onevenwichtigheid, depressie.

 • Ongemakken gedurende de zwangerschap.

 • Huidklachten zoals bv: eczeem, allergie.

 • Verstoorde bloedsomloop waardoor klachten kunnen ontstaan zoals koude handen en koude voeten. • Ook wanneer je geen klachten hebt kun je ervaren dat een behandeling een zeer weldadige uitwerking heeft. Even "onthaasten" behoort dus ook tot de mogelijkheden en is geen overbodige luxe. Zie hieronder.

  Stress

  Wanneer het verschil tussen moeten en kunnen te groot is, ontstaat stress. De rol die stress speelt bij het ontstaan van klachten (zowel lichamelijk als psychisch), wordt steeds meer duidelijk.
  Om de schadelijke effecten van stress tijdig te reduceren, kun je er voor kiezen om een behandeling preventief toe te passen.


  Voetreflexologie is voor bijna iedereen geschikt.


Eventuele bijverschijnselen

Afhankelijk van de persoon kunnen soms de volgende bijverschijnselen optreden:

Tijdens de behandeling en vlak na de behandeling

 • Transpireren, geeuwen
 • Zweten van handen en voeten.
 • Soms komen er emoties los.
 • Vermoeidheid, loomheid. enz
 • Op wolkjes lopen.
 • Een energiek gevoel.

  Dagen na de behandeling (soms ook enkele uren er na)
 • De urine kan donkerder zijn. (afvalstoffen zijn losgekomen en verlaten het lichaam)
 • (Oude) kwalen komen (even) terug om daarna te verdwijnen.
 • Darmen gaan beter werken.
 • Relativeren van dingen die er gebeuren, op allerlei gebied.

  maar ook :
 • Verandering van bloedsuikerspiegel en bloeddruk ( bij diabetici )
 • Men slaapt beter.
 • Begin van genezing.
 • Ontspannen gevoel.
 • Problemen worden uitgesproken.
 • Huid en weefselspanning wordt beter.

  Wat er ook gebeurt, alles is goed, want dat wil zeggen dat er iets in gang is gezet en ieder mens verschilt, dus reageert een ieder ook anders.
  Laat weten wat er gebeurt tijdens de behandeling en vertel bij een volgende keer hoe de tussenliggende periode is verlopen. Dat helpt ons om inzicht te krijgen en om verder te komen.

  Na de behandeling wordt aanbevolen om veel thee (looizuurarm) en water te drinken om de afvalstoffen die vrijkomen uit te kunnen scheiden.